KUCHNIA NATURALNA

OPIS WARSZTATU

KUCHNIA NATURALNA W WIELKIM MIEŚCIE (FOOD MINDFULNESS)

Warsztaty są kompilacją najbardziej popularnych tematów dających dobre podstawy naturalnej kuchni (pakiet treści i praktyki) z uwzględnieniem panującej nam pory roku, czyli sezonowego gotowania.
Podczas spotkania chcę pokazać Wam jak przygotowuję naturalne zdrowe posiłki na co dzień, jak dobieram składniki, w jaki sposób upraszczam gotowanie, z czego korzystam zawsze i często, a z czego rezygnuję.

Na warsztatach:
– przekażę Ci moim zdaniem najważniejsze podstawy zdrowego naturalnego gotowania
– pokażę Ci jak prowadzić przede wszystkim warzywną kuchnię bez pszenicy, cukru, rafinowanych tłuszczów, wysoko przetworzonej żywności, chemicznych ulepszaczy, mlekopodobnych produktów
– będziesz obierał/a, kroił/a, szatkował/a, blendował/a, wąchał/a, lizał/a, cmokał/a, dużo się śmiał/a
– pokażę Ci jak zrobić coś z niczego, czyli prostą, ale odżywczą i aromatyczną kuchnię, której smaki wydobywa się dzięki jakościowym pokarmom, dobrym tłuszczom, przyprawom i ziołom i połączeniom
– dowiesz się co jeść zamiast chleba, czyli jak przygotowywać śniadania, kolacje i inne posiłki, np. te do pracy bez użycia kajzerek i chleba
poznasz alternatywę dla cukru rafinowanego i brązowego
– ugotujesz konkretne dania – klasyki z mojej kuchni, takie jak ziemniaki po bombajsku, kim-chi (koreańską kiszonkę), placki, wypieki, zupy, sałatki czy słodycze, ale przede wszystkim postaram się przekazać Ci moje myślenie i działanie w kuchni, dzięki któremu będziesz mógł/ mogła uzdrawiać swoje gotowanie
– poznasz praktyczne rozwiązania dotyczące gotowania, organizacji kuchni, zakupów i wiedzy na temat jakościowego pożywienia
– zaznasz kuchennej praktyki eksperymentując z przyprawami i ziołami oraz tworząc własne kompozycje smaków
– uraczę Cię ziołowymi rozgrzewającymi naparami i napojami, aby pokazać, że świetnie urozmaicają nasze spożycie – herbata i kawa to nie są jedyne napoje na ciepło, które smakują
– opowiem Ci kilka żartów
– zabierzesz do domu mini-podręcznik „Gotuje, nie truje” wraz z przepisami – formułami na wszystkie posiłki oraz różnymi wskazówkami

W trakcie wspólnych posiłków oprócz uprawiania food mindfulness, czyli godnego uważnego jedzenia ze swego talerza i delektowania się smakami i zapachami, dodaję gawędę kulinarną, która stanowi uzupełnienie warsztatów. Będę z Wami także po to, aby odpowiadać na wszelkie pytania.
Lekkość, zapach, smak, radość, duża dawka praktycznej wiedzy, sporo ciekawostek, dłonie pełne ciepła oraz miłości,  a  i pełne pasji spojrzenie. Wszystko ku zdrowiu i dobremu samopoczuciu.

 

ZDJĘCIA Z WYJAZDU

PROWADZĄCA

Nazywam się Agnieszka Majewska i jestem tajną agentką. A jak wiadomo, agentki, zwłaszcza tajne, mają więcej niż jedno życie. Ja to drugie, lepsze podarowałam sobie kilka lat temu zmieniając wręcz w sposób niemal rewolucyjny moją kuchnię na zdrową, naturalną, czyli niechemiczną, a odżywczą. Rewolucja ta okazała się być na tyle mocna i trwała oraz widoczna dla innych, że ci inni właśnie – moi znajomi, bliżsi i dalsi – zaczęli pytać jak ja to robię, i co z czym oraz zamiast czego się je. Moje zainteresowanie odżywianiem stało się – obok gotowania – pasją, która dawała mi sporo radości i satysfakcji.

W 2014 roku postanowiłam zacząć dzielić się tym, co wiem na szerszą skalę. Rozpoczełam mój autorski projekt „Gotuje, nie truje”, w ramach którego pokazuję jak zmieniać kuchnię na naturalną i bardziej odżywczą, nawet w dużym mieście. Działam przede wszystkim prowadząc warsztaty edukacyjno-kulinarne oraz gotując na wyjazdach, a wszystko w duchu kuchni naturalnej. Wkrótce będę też bardziej on-line na stronie www.gotujenietruje.pl 

Gotuję prosto albo bardzo prosto, zawsze z dobrą intencją, a wszystko sowicie doprawiam ziołami i przyprawami oraz garścią wesołości, którą noszę w sercu od urodzenia. Urodziłam się z naturalnie wszczepioną w DNA kofeiną, dzięki temu jestem dla siebie nieustannym źródłem codziennego kopa, czyli energii, co wspomagam dodatkowo odżywczym, prawdziwym paliwem w formie jakościowego pożywienia.

Kuchnia naturalna

MIEJSCE

Kuchnia naturalna

Miętowa Górka

Pokoje są urządzone w prostym lecz funkcjonalnym stylu. Całe w surowym drewnie, wszystkie meble wykonane są ręcznie. Z pokoju po południowej stronie rozpościera się wspaniały widok na całe Tatry od wschodnich po zachodnie, a w części położonej na północ na Babią górę i Bachledówkę. Łazienki urządzone są komfortowo, w jednej jest kabina prysznicowa z sauną parową, hydromasażami i radiem, w drugiej jest wanna z hydromasażem oraz dodatkowo kabina prysznicowa. Na całej rozpiętości domu jest wspaniały drewniany taras z widokiem na Tatry i ogród. Na terenie ogrodu do dyspozycji jest miejsce na ognisko, kamienny grill z małą wędzarnią. Więcej na www.mietowagorka.pl

Kuchnia naturalna
Kuchnia naturalna
Kuchnia naturalna
Kuchnia naturalna